مقالات بهینه سازی و سئو سایت

چهار شنبه 18 تیر 1399

چرخه عمر محتوا چیست؟

چرخه عمر محتوا چیست؟

محتوا، محصولی ارزشمند در دنیای امروز است که به مخاطب عرضه می‌شود. محتوا می‌تواند همچون دیگر محصولات فیزیکی از کیفیت، طول عمر مفید و ارزشمندی برخوردار باشد. در این مقاله به بررسی ارزش یک محتوا و چرخه عمر آن می‌پردازیم تا به این طریق طول عمر مفید یک محتوای یونیک را افزایش دهیم.

همان‌طور که گفتیم یک محتوا، در واقع محصولی معنوی و سرمایه دیجیتالی یک وب‌سایت است و همانند دیگر محصولات دارای چرخه عمر می‌باشد. 

 

 

 

 

تعریف چرخه عمر محتوا

چرخه عمر محتوا در واقع فرآیندی است که تمام تغییرات محتوا از زمان تولید تا حدف آن را در برمی‌گیرد. مراحل این چرخه عبارتند از: پیش تولید محتوا، تولید محتوا، انتشار یا عرضه آن، ارتقا و ترویج، به‌روزرسانی و در نهایت حذف محتوا

برای محتوا دقیقا می‌توان این مراحل را در نظر گرفت و طول عمر مفید و کارآمد آن را بهبود بخشید. لازم به توضیح است که این چرخه در واقع یک چرخه حیات است و  پایان عمر هر محتوا، آغاز حیات یک محتوای دیگر است. 

محتوا به عنوان یک سرمایه معنوی و دیجیتال، با هدف ارائه اطلاعات به کاربران تولید می‌شود. این اطلاعات ویژگی‌های متعددی دارند که یکی از مهم‌ترین‌های آن عمر مفیدش است. در واقع برای هر اطلاعاتی زمان از اهمیت بالایی برخوردار است زیرا ممکن است پس از مدتی این اطلاعات دیگر کارایی قبل را نداشته و یا حتی نقض شده باشد. بنابراین هنگام تولید محتوا باید زمان آن را در نظر داشته باشیم.

فرض کنید یک اتفاق مهم در زمان حال رخ داده است. در این شرایط، تولید محتوا برای این ماجرا ایده جالبی است اما سه ماه دیگر زمانی که این موضوع اهمیت خود را از دست داده باشد، دیگر مقاله نوشتن برای آن کار هوشمندانه‌ای نیست. به همین دلیل می‌گوییم، بهتر است یک محتوای مفید مناسب در زمان مناسب خودش تولید و منتشر گردد. 

محتوا همچون انسان که عمری دارد، با گذشت زمان اهمیت خود را از دست داده و عمر مفیدش می‌گذرد. 

در ادامه این مقاله به بررسی مراحل چرخه عمر محتوا می‌پردازیم. 

 

چرخه عمر محتوا

مرحله پیش تولید محتوا (Conception Stage)

مرحله پیش تولید، زمانی است که باید به تحقیق و جستجو در رابطه با موضوع مورد نظر بپردازیم. زیرا برای تولید هر محتوایی باید اطلاعات کافی درباره موضوع آن داشت تا مقاله‌ای باکیفیت و حرفه‌ای تولید نمود. در این مرحله باید رفتار مخاطب را بررسی نموده و بر اساس سلایق آن‌ها اقدام به تولید محتوا کرد. زیرا مخاطب زمانی تمایل به مطالعه یک مطلب نشان می‌دهد که بداند نیازش در آن پاسخ داده شده است. نیازسنجی در مخاطب بسیار مهم است چون در این صورت در محتوای خود بر نیاز آنها تاکید می‌کنیم و با این کار محتوای ما خوانندگان بسیاری خواهد داشت.

برای این‌که مرحله پیش تولید بهترین نتیجه را حاصل کند، توصیه می‌کنیم اقدامات ذیل را در آن بگنجانید:

1. تحقیقات دقیق و گسترده درباره موضوع مورد نظرتان انجام دهید. 
2. پس از اتمام تحقیقات، شروع به ایده‌پردازی در رابطه با موضوع نمایید. 
3. اهداف و استراتژی‌های خود را از تولید این محتوا مشخص نموده و آن‌ها را توسعه دهید.
4. محتوا را با هدف ارائه پاسخ به سوالات مخاطب تولید کنند تا نظر آن‌ها را جلب نماید. 

 

 

 

مرحله تولید محتوا (Creation Stage)

حال زمان تولید محتوا رسیده است و باید تحقیقات خود را کنار هم گذاشته و بر اساس ایده‌پردازی‌هایتان پیش بروید. زیرا اکنون زمان آن فرا رسیده که نیازها و اولویت‌های کاربران را به محتوایی جذاب و ارزشمند تبدیل نمایید. 

در این مرحله شما می‌توانید با تولید محتوای باکیفیت برای وب سایت خود، کاربران بیشتری به سوی آن روانه ساخته و نرخ تبدیل سایت را افزایش دهید. 

مرحله انتشار یا عرضه محتوا (Publishing)

پس از تولید محتوا لازم است آن را مرور نموده و اصلاحات لازم را انجا م دهید. سپس نوبت به انتشار آن در سایت و یا شبکه‌های اجتماعی می‌رسد. 

این مرحله زمان تعامل شما با کاربران است و تمام تلاش‌هایتان به ثمر می‌نشیند. مرحله انتشار به نام مرحله گردش کار محتوا نیز شناخته می‌شود و آغازی برای بررسی نیازهای کاربران است. 

انتشار محتوا پایان کار شما نیست و از این لحظه باید به پایش رفتار کاربران پرداخته و محتوا را بر اساس نیاز کاربران ویرایش و اصلاح نمایید. در این زمان باید به بررسی بازخوردهای مخاطب بپردازید و محتوا را برای مرحل بعد به روزرسانی کنید.

مرحله ارتقاء و ترویج محتوا (promotion)

گاهی پس از گذشت مدتی از زمان انتشار یک محتوا، دیگر بازدید کافی از آن صورت نمی‌گیرد. این در حالی است که محتوا همچنان زنده بوده و ارزش و اهمیت بالایی دارد. در چنین مواقعی باید از تاکتیک‌های تبلیغاتی استفاده نمود تا مجددا بازدید از محتوا صورت پذیرد. 

استفاده از تاکتیک‌های تبلیغاتی، کمک می‌کند محتوای قدیمی مجدد به روی کار آمده و مخاطبان با آن آشنا شوند. برخی این روش‌های عبارتند از: 

- ترویج محتوا به وسیله انتشار در شبکه‌های اجتماعی و لینک‌دهی به آن محتوا
- ترویج محتوا به وسیله ایمیل مارکتینگ و ارسال خبرنامه‌ها
- ترویج محتوا به وسیله رپورتاژ آگهی با توجه به هر موضوعی

چرخه عمر محتوا چیست؟

 

مرحله به‌روزرسانی محتوا (Content Maintenance)

همان‌طور که تا اینجا آموختیم محتوای سایت برای دریافت مخاطبان بیشتر باید به روز بوده و نیازهای کاربران را مرتفع سازد. از این رو لازم است محتوا را به صورت مداوم پایش کنید. استفاده از ابزارهایی مانند Google Analytics در این راه کمک زیادی به شما خواهد کرد. 

Google Analytics دید کلی از عملکرد محتوا به شما ارائه می‌کند و رفتار کاربران در وبسایتتان را می‌سنجد. این ابزار اطلاعاتی در رابطه با میزان بازدید از صفحه، مدت زمان حضور کاربر در صفحه، تعداد صفحات بازدید شده، آمار ارجاعات از دیگر صفحات و یا شبکه‌های اجتماعی و همچنین نرخ تبدیل را در اختیارتان می‌گذارد. 

با استفاده از این اطلاعات می‌توانید محتوای مورد نظر را به روز رسانی کنید، زیرا یک محتوای باکیفیت باید همواره به روز و زنده باشد. بنابراین لازم است با گذشت زمان، اصلاحات لازم را در محتوای خود انجام دهید. 

مرحله حذف محتوا (Content Retirement)

آخرین مرحله در چرخه عمر محتوا، تعیین زمان حذف آن می‌باشد. البته این مرحله برای همه محتواها اتفاق نمی‌افتد و در بعضی موارد، به روز رسانی محتوا، آخرین مرحله خواهد بود.

این مساله به موضوع محتوای تولید شده بستگی دارد. یک سری از محتواها قابلیت این را دارند که سال‌های سال در صفحات اول نتایج جستجو بمانند. اما برخی دیگر از محتواها، همچون محتواهایی که ماهیت خبری دارند یا مربوط به زمان خاصی هستند، مرحله پایانیشان، مرحله حذف محتوا خواهد بود. برای مثال یک خبر با عنوان "شرایط اخذ یارانه در سال 97" را در نظر بگیرید. این خبر در زمان خودش از اخبار مهم بوده است اما در حال حاضر و در سال 99 کارایی خود را از دست داده است. یا مطلبی با عنوان "قیمت تور کیش در نوروز 91" دقیقا همین شرایط را دارد و کاری که برای آن می‌توان کرد حذف آن از وب‌سایت است.
 

منبع:

faratechdp.com